حمید رضا مرتضی پور
|
1401-06-13
|
انواع رابطه در بازارهای مالی
|
در بازارهای مالی ایران و جهان قیمت یک سهام یا ارز و یا یک کالا به پارامترهای مختلف و زیادی بستگی دارد که در نوشته های قبلی به این مورد تا حدودی اشاره شد. برای مثال در بازار بورس تهران قیمت سهام با شاخص کل و شاخص هم وزن یا سایر سهام و در بازار فارکس قیمت جفت ارزها مخصوصا دلار با تولید ناخالص داخلی آمریکا و در بازار ارزهای دیجیتال قیمت آلت کوین ها با بیتکوین و اتریوم و بایننس کوین و غیره رابطه دارد. همچنین معمولا قیمت با گذشته خود نیز رابطه دارد و این رابطه همزمان نیست و ممکن است بین دو سری زمانی مالی با تاخیر زمانی مشخصی رابطه ای وجود داشته باشد. در یک نوشته دیگر در همین سایت به رابطه قیمت با حجم معاملات نیز پرداخته شده است. در کل کشف رابطه بین سری های زمانی مالی برای مدل سازی و تخمین، آنالیز و توصیف رفتار آن ها بسیار مهم است.
در آمار و ریاضی و پردازش سیگنال روش های مختلفی برای کشف شدت و جهت رابطه بین دو یا چند سری زمانی وجود دارد که از آن جمله می توان به ضریب همبستگی (Correlation Coefficients)اشاره نمود. ضریب همبستگی رابطه متقارن و میزان آن را نشان می دهد، اما جهت رابطه را نشان نمی دهد و جایی که فقط بخواهیم کشف کنیم رابطه ای متقارن بین دو سری زمانی وجود دارد مفید است. همچنین خودهمبستگی (AutoCorrelation) نیز رابطه متقارن یک سیگنال زمانی با خودش را در تاخیرهای زمانی مشخص بررسی می کند.
برای آنکه بتوانیم روابط علت و معلولی بین دو یا چند سیگنال زمانی را بررسی کنیم نیاز به روش های دیگری مانند علیت گرنجر (Granger Causality) داریم. علیت گرنجر یک مدل تخمین و مقایسه بین دو یا چند سیگنال زمانی با چند فرضیه آماری است که بر اصل علت از نظر زمانی بر معلولش مقدم می باشد استوار است. بنابراین با استفاده از این روش می توان روابط علت و معلولی و جهت آن را بین دو یا چند سیگنال زمانی را بررسی نمود. مثلا آیا در بازار ارزهای دیجیتال ابتدا قیمت بیتکوین افزایش یا کاهش پیدا می کند و سپس به تاثیر از آن قیمت آلت کوین ها افزایش یا کاهش پیدا می کنند یا بلعکس؟ و مثال هایی از این دست.
در تئوری اطلاعات نیز با روش هایی مانند اطلاعات متقابل (Mutual Information) می توان روابط بین دو یا چند سیگنال زمانی را توصیف نمود و بسیار روش های دیگر برای این منظور وجود دارد که در نوشته های بعدی هریک از آن ها را بصورت تخصصی بررسی خواهیم کرد و مثال های متنوع خواهیم داشت.
حمید رضا مرتضی پور
|
1401-06-13
|
انواع رابطه در بازارهای مالی
|